maanantai 25. tammikuuta 2010

Lasi vs Kivi

Kivi ja lasi ovat molemmat materiaaleja jotka hurmaavat monimuotoisuudellaan. On uskomatonta, että luonto on muovannut niin upeita yksityiskohtia, värejä ja muotoja tähän maapallon perusraaka-aineeseen. Eri tekniikoilla käsiteltyinä, nämä piirteet vain korostuvat entisestään. Kiveä voi esim. lohkoa, kiilottaa, polttaa, hioa, hiekkapuhaltaa, kaivertaa ja tehdä pintaan kuvioita erilaisilla hakuilla. Kivi on jykevä ja komea, etten sanoisi hyvin äijämäinen materiaali. Se mielletään ikuiseksi materiaaliksi, mitä se onkin, mutta vaatii toki ajoittaista huoltoa - sammaleen poistoa ym.

Niin upea materiaali kuin kivi onkin, lasilla on joitakin ylivertaisia ominaisuuksia siihen verrattuna. Ensimmäisenä ja yhtenä tärkeimpänä on lasin läpinäkyvyys tai läpikuultavuus lasista riippuen. Tämä antaa mahdollisuuden leikitellä lasityön useammalla pinnalla ( esim. kuva takana,teksti edessä) näin pienempäänkin tilaan saadaan enemmän asiaa ja silti työ on ilmavan tuntuinen. Läpinäkyvyys ja lasin paksuus tuovat siihen tehdyt koristeet ja reliefit esiin kolmiulotteisena. Mielenkiintoinen ilmiö on myös se, että vaikka reliefiä katsoo takaapäin ns "väärältä" puolelta, aivot kääntävät sen oikean näköiseksi kuvaksi. Teksti on tietenkin toinen asia, sekin kun näkyy peilikuvana takaapäin.

Valo on toinen yhtätärkeä tekijä lasissa. Luonnonvalo ja kynttilät saavat lasityöt loistamaan ja erottumaan aivan toisella tavalla kuin pelkästään kiven käyttö. Enkä tarkoita nyt pelkästään hautamuistomerkeissä, vaan myös kaikissa muissa käyttötarkoituksissa.

Valmistustekniikat antavat valmiuden muovata lasista sellaisia muotoja, joita kivestä on paljon hankalampi saada esiin. Lasia voidaan valaa muottiin, jolloin saadaan aikaan patsaita, kulhoja, palloja, ympyröitä, sydämiä jne. vain mielikuvitus ja taidot ovat rajana. Ja ennen kaikkea, lasia pystytään valmistamaan sarjatyönä, kun taas kivituotteet ovat- ainakin erikoisimmat muodot- yksittäistöitä.

Jos kivi on jylhä ja komea - äijä, niin lasi on herkkä, koskettava ja sielukas - naisellisempi. Mutta se ei silti meinaa, etteikö siihen saa tehtyä ronskimpaa ilmettä jos tarve vaatii. Lasista vaan voi saada herkemmän ensivaikutelman.

Mutta juuri yhdessä nuo kaksi, kenties toistensa vastakohdatkin, luovat kauniin ja harmoonisen kokonaisuuden. Tukien toistaan, luoden kontrasteja - liittävät yhteen kaksi maailmaa, jotka kertovat yhden tarinan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti