sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Lasireliefien valmistus

Lasireliefien valmistus on monivaiheinen projekti. Ensin valmistetaan malline, joka on kuva halutusta aiheesta. Malline tehdään usein savesta, vahasta tai kipsistä - riippuen yksityiskohdista, muodosta ja lasivalun tekniikasta.

Mallinnus

Kipsimalline sopii silloin kun muoto on päästävä. Peruslasityöni ovat valmistettu kipsistä, koska mallinetta saa tällä tavoin monistettua helposti. Tämä nopeuttaa lasimuotin valmistusta ja tuotteen hinta pysyy kohtuullisena. Päästävät muotit mahdollistavat myös sen, että lasimuotti pohjaa voi joissakin tapauksessa käyttää uudestaan poltossa. Kipsimallineesta muotiksi saattaminen vaatii yleensä useamman kipsivalun, jotta saadaan aikaan tarvittava muoto - jos haluaa lasiin ulostyöntyvän reliefin, muotin pitää olla negatiivikuvana - ja jos haluaa lasiin sisääntyöntyvän reliefin, muotin pitää olla positiivikuvana. Itse käytän useimmiten positiivimuotoa, koska pidän siitä, että kuva on lasin vapaapinnalta katsottuna, ikäänkuin upotettuna lasiin.

Savesta saadaan aikaan loivia, ei päästäviä muotoja, koska saven saa irrotettua muotista helposti. Tällä tavalla tuotetut lasityöt ovat yleensä uniikkeja, koska mallineesta on hankala (ei kuitenkaan mahdoton) valmistaa kappamuottia - josta siis saataisiin valettua uusia lasimuotteja.

Vahamalline on melkein ainoa vaihtoehto silloin kun halutaan paljon muotoja ja runsaasti yksityiskohtia. Tällä tekniikalla saadaan aikaan esim. pienoisveistoksia. Mallineen poistaminen lasimuotista on hieman hankalampaa, koska se täytyy sulattaa muotista vesihöyryn avulla.

Muotitus

Lasimuotti syntyy kipsistä,kvartsista ja kaoliinista. Sekoittamalla näitä oikeassa suhteessa, saadaan aikaan massa, joka valetaan mallineen päälle. Jos mallineessa on pitkänomaisia mallineesta ulostyöntyviä osia, niin silloin muottiin täytyy muistaa tehdä ilmareiät niihin kohti, jotta lasia menisi näihinkin kohti. Ilmareiät saadaan aikaan esim. rautalangalla, joka laitetaan mallineeseen kiinni ja poistetaan muotista kun se on valettu.

Kun poistetaan malline, puhdistetaan ja kuivataan muotti, on se valmis käyttöön. Muotin kuivatus kestää sen koosta riippuen viikosta kolmeenkin viikkoon, joten uniikkitöiden valmistuksessa tämänkin aika pitää ottaa huomioon toimitusajassa. Kosteus muotissa pilaa uunin vastuksia ja vaikka muotti on kuivatettu huolella, uunia pitää silti tuulettaa polton alkuvaiheessa huolellisesti.

Muotit voivat olla yksiosaisia, moniosaisia, avo- ja keernallisiamuotteja jne. Valittu muotitus vaikuttaa esineen ulkonäköön ja kylmätyöstön määrään. Avomuotissa lasin ns. vapaapinta on kaunis ja läpinäkyvä, eikä vaadi jälkityöstöä. Keernallisella muotilla saadaan aikaan esim. kuppimallisia muotoja - muotin alaosa on esineen ulkopuolisen osan muoto ja sisämuoto saadaan erillisellä muotinosalla.

Muotinpintaa vasten ollut lasi on hieman karkea ja jää usein hieman utuiseksi. Useampiosaisessa muotissa saumankohdat vaativat viimeistelyä, koska kipsipohjainen muotti elää polton aikana - laajenee ja kutistuu. Töitä mitoittaessa täytyykin tämä ottaa huomioon. Kaikkein varminta on valmistaa lasi ensin ja vasta sitten teettää kiveen reikä, jotta saadaan mahdollisimman istuva kokonaisuus.

Poltto

Lasin määrä ja esineen koko vaikuttavat siihen kuinka pitkä poltto on. Mitä isompi ja paksumpi työ - sitä pidempi poltto.

Muotit täytetään lasimurskalla. Käytän Iittalan kierrätyslasimurskaa, joten töiden väriskaala on tarvittaessa runsas. Värillisiä töitä valmistan tosin vain tilauksesta, koska en pidä pajallani suurta värivalikoimaa. Poltto on hyvin kontrolloitu. Alku on muotista riippuen suhteellisen hidas ja tuuletusta tapahtuu n. 300 asteeseen n. vartin välein. Siitä nousu 530 asteeseen tapahtuu nopeammin ja lämpötilaa haudutetaan 530 n. puoli tuntia. Tämän jälkeen lämpötila nostetaan huippulämpötilaan 860 astetta mahdollisimman nopeasti. Täällä lämpöä pidetään päällä lasin paksuudesta riippuen useitakin tunteja, jotta lasissa olevat ilmakuplat nousisivat mahdollisimman pintaa ja pienenisivät. Lasin ilmakuplat ovat kauniita ja niitä pitääkin jäädä työhön, mutta lasin pinnasta on tarkoitus saada mahdollisimman siisti.

Lämpötilan lasku on kaikkein tärkein vaihe haudutuksineen. Lämpötila lasissa pitää saada pysymään koko lasin pinta-alalla niin samanlämpöisenä kuin mahdollista, jotta saadaan Suomenkin sääolosuhteissa kestävä tuote. Lasiin jää jännitteitä jos se jäähdytettään liian nopeasti ja tällöin se voi hajota. Poltoajat vaihtelevat parista päivästä viikkoihin riippuen lasin koosta.

Kylmätyöstö

Lasin kylmätyöstö tarkoittaa sen poltonjälkeistä käsittelyä, sahausta, hiontaa, kiillotusta ja kaiverrusta. Lasi on kova materiaali ja sen työstöön tarvitaan samoja välineitä kuin kiveenkin. Omissa töissäni jälkityöstö tarkoittaa useimmiten reliefien sivujen hiomista ja kiillottamista, sekä koristeiden ja tekstien kaiverrusta tai hiekkapuhallusta.

Tällä tavoin syntyvät omat lasituotteeni. Jos työ on mallistossa, toimitusaika on n. 3 viikkoa, uniikin työn valmistukseen tulee varata vähintään 6 viikkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti